Husholdningsbudsjett

De aller fleste vil ha god nytte av å sette opp et husholdningsbudsjett. Da er det mye lettere å prioritere hvor pengene gjør mest nytte for seg. Hvis man for eksempel ønsker å spare til ny bil, til en hytte, eller en flott båt, så må man gjerne kutte ned på andre kostnader. Her kan budsjettet være en god hjelp for å se hvor pengene går, og hvilke muligheter som finnes for å spare.

Slik lager man et husholdningsbudsjett

Det første man må gjøre når man skal sette opp et budsjett, er å skaffe seg en oversikt over hvilke inntekter og utgifter man har. Har du lånt penger vil det eksempelvil være viktig å kalkulere alle renteutgiftene du betaler på disse lånene hver måned. Dette høres i utgangspunktet enkelt ut. Men vær oppmerksom på at det er mange skjulte, små utgifter som man ikke tenker på i hverdagen, som til sammen kan utgjøre store summer i budsjettet.

Sjekk kontoutskriften din, og se hvor småbeløpene lekker ut fra kontoen. Her kan det være penger å spare.

Vær kritisk og ærlig

Mange undervurderer pengebruken når det kommer til klær, kafébesøk, lån og lignende. Men for at budsjettet skal bli bra, så må tallene være mest mulig riktige og realistiske. Man bør derfor være ærlig mot seg selv, og også ta høyde for å spare til uforutsette utgifter.

Lag en oversikt over de faste utgiftene, som utgifter til bolig, transport, forsikring, mat etc. Deretter bør man se på variable utgifter som ferie, hobby og fritid. Her er det ofte rom for å stramme inn litt.

Sett opp selve budsjettet

Man kan lage årsbudsjett, månedsbudsjett eller til og med ukesbudsjett. Det finnes mange ulike maler på internett, hvis man ikke ønsker å knote med å lage et regneark helt fra bunnen av.

Disse malene er som regel helt gratis, og er laget for å være ukompliserte, også for dem som ikke har avanserte IT-kunnskaper. Ved å bruke en slik mal for husholdningsbudsjett kan man enkelt skaffe seg bedre oversikt over økonomien, og få et mer bevisst forhold til hvor pengene forsvinner.

Den viktigste regelen er dog at du endrer på selve bruksmønsteret ditt. Rent psykologisk vil det ha liten hensikt å sette opp et budsjett hvis du ikke gjør noen forandringer i fobruket ditt. Ta forbrukslån og andre typer kreditt som et eksempel. Hvis du fortsetter å betale feriene dine med et forbrukslån har det liten hensikt å sette opp et budsjett.